Aronia – Indianernes rejseproviant

aronia-efteraarsfarver

Til bords med aronia.

Der er meget vi kan tage tilbords fra naturen i efteråret. For mit vedkommende er jeg igen faldet over bærplukning. Aronia, som er en gammel bærsort, også kaldet surbær, er helt ny for mig. Heldigvis har andre vandrere introduceret mig til dette fantastiske bær.

Forsøg med bærtørring

Pemmikan – de nordamerikanske indianeres rejseproviant.

Aronia bærret stammer fra det nordøstlige Canada og Amerika. Det var kendt af indianerne for dets styrkende virkning. Aronia blev blandet med andre bær, findelt kød og fedt til et langtidsholdbart produkt, der kaldtes pemmikan. En god måde at opbevare naturens vitaminer på. Man lavede også te på bærrene.
Siden fandt aronia vej til Rusland, hvorfra det langsom er trængt vestpå og nu også almindeligt kendt som en dansk kulturplante.

Naturlig viagra.

Bærrene fandt jeg i et læhegn ved lystbådehavnen i Varde. Jeg er altid lidt konservativ, når jeg skal prøvesmage nye planter og bær. Men efter at have læst lidt hist og pist, bla. noget fra foreningen Skovdyrkerne, som skriver: “Aronia bærrene er de rene sundhedsbomber. Bærrene er rige på vitaminer (A,B2,B6,B9, C og E), mineraler, polyfenoler, bioflavonoider og anthocyaniner !  Aronias aktive stoffer spiller en stor rolle for nedsættelsen af gennemtrængeligheden i de mindste blodkar, kapillærerne.” Og derefter følger, at nogle med held har udskiftet viagra med spisning af aronia bær.  (kilde: NetNaturDoktoren m.fl.). Andre skriver, at aldringsprocessen nedsættes ved spisning af aronia.  Det lyder jo ganske fantastisk, så hvorfor ikke høste en masse af naturens egne vitaminer, mineraler og antioxidanter lige ind i mit spisekammer.

Syltetøj og müsli med aronia

Lette at gå til.

Det er meget letplukkelige bær, så i løbet af en halv time kan man have høstet to kilogram. I rå tilstand er bærrene lidt tørre i smagen og ikke så søde, men supergode på müsli. I øvrigt er de lette at tilberede og meget anvendelige. Se bare her:

Aroniasaft.

1 kilogram bær småkoger i 20-25 minutter.
En sigte lægges over en stor skål og deri et rent viskestykke (der godt må farves lilla).
Heri lægges bærrene til afdrypning i cirka en halv time.
150-200 gram sukker tilsættes. Saften gives et opkog, og hældes på flaske.
Den kan bruges ligesom hyldebærsaft. Jeg fik knapt 900 ml saft ud af et kg bær.
Gem evt. de tiloversblevne bær til marmeladen.

Aroniamarmelade.

500 gram aroniabær koges i ca 15 min sammen med en slat vand og
500 gram æbler. Æblerne skæres i små tern eller rives groft.
Koges sammen med 150 gram sukker, sukkermængde efter behag.
Det smager godt med en tsk kanel tilsat.
Som stivelse tilsætter jeg, til slut, en til to tsk melatin efter posens anvisning.
Har du bær fra saftpresning kan de tilsættes inden den sidste opkogning.

Aronia smoothie – et helt mellemmåltid til de mindste

1oo gram aronia bær
1dl skyr
1 dl mælk
saften af en appelsin
1 banan
Det hele blendes med en stavblender. Der bliver til to gode glas af denne blanding.
Det smager rigtig godt!

God appetit!

Kildehenvisninger:
Aroniahaven.dk
Skovdyrkerne.dk

Den tyske bog: ARONIA – Unentdeckte Heilpflanze. Sigrid Grün/Jan Neidhardt.

5 tanker om “Aronia – Indianernes rejseproviant

  1. Hej Bodil
    Ja jeg har prøvet at tørre Aroniabær på en snor i mit køkken i vinters. De var ret dekorative og lette at have med at gøre.
    Jeg forsøgte mig med at putte dem i boller. Det var ikke så spændende, de var ret smagsløse, lidt kedelige. Jeg tror godt, der kan findes en bedre måde at anvende dem på. Men så langt er jeg ikke kommet endnu.
    Har du nogle gode ideer, så skriv endelig! Mvh Marianne

  2. Hyldebær skal koges i 20 minutter. Der er nogle giftige stoffer i rå hyldebær og man kan få rigtig dårlig mave af at spise dem rå. Men bortset fra det har jeg i dag for første gang fået fingre i aroniabær. Det smager super godt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *